zaterdag 4 mei 2013

Gordelroos



Een andere naam voor gordelroos is Herpes zoster. Dit is een huidinfectie welke worden gezien als erg lastig en soms ook zeer pijnlijk. Het is namelijk zo dat je last krijgt van rode huidplekken en je krijgt blaasjes welke gevuld zijn met vocht. Deze blaasjes kunnen ineens op komen zetten. Iedereen kan de gordelroos infectie krijgen, deze wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat bij kinderen de waterpokken kan veroorzaken, dit noemen we ook wel het Varicella zoster virus. Is het zo dat je ooit waterpokken hebt

De besmetting van gordelroos
Gordelroos is een huidaandoening die ook besmettelijk kan zijn. Als de blaasjes open zijn komt er vocht vrij en dat kan voor de besmetting zorgen. Als er blaasjes op de huid aanwezig zijn en anderen komen hiermee in aanraking dan kunnen zij ook gordelroos krijgen. Als de gordelroos op een bepaalde plaats blijft dan is de kans dat het virus via de lucht over wordt gebracht niet groot. Maar als je het aanraakt en anderen er mee in aanraking komen dan kunnen zij ook besmet worden. Let daarom goed op dat anderen niet in aanraking komen met het vocht dat uit de blaasjes komt bij de gordelroos. Het is mogelijk dat gordelroos zich ontwikkelt bij de ogen en in het gezicht. Dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Het virus kan hier namelijk gevaarlijke infecties veroorzaken, het kan ook zo zijn dat je gezichtsvermogen wordt aangetast. Normaal gesproken kan de gordelroos gewoon vanzelf genezen, maar dat is niet altijd zo. Je moet altijd contact opnemen met de dokter wanneer er sprake is van gordelroos of wanneer je een vermoeden hebt dat je gordelroos hebt. De dokter kan dan de diagnose stellen en informatie geven over de gordelroos. Er kan ook altijd gekeken worden welke behandelingen er mogelijk zijn. De jeuk kan bijv. worden aangepakt. Dit kan erg vervelend zijn, de pijn kan ook worden aangepakt, eventueel met medicijnen in de vorm van pijnbestrijding. Ook een therapie kan mogelijk zijn voor de blaasjes. Het is eigenlijk belangrijk dat je niet gaat krabben omdat de blaasjes dan open gaan en het vocht zich kan verspreiden en zo kan de gordelroos alsmaar erger worden. Daarom dien je ook wat tegen de jeuk te krijgen zodat je daar zo min mogelijk last van hebt en niet gaat krabben.



Wat is gordelroos?
Als het over gordelroos gaat, dan gaat het over een infectie van de huid. Mensen noemen het ook wel eens de waterpokken maar het is wat anders. Het heeft wel met elkaar te maken want als je vroeger de waterpokken hebt gehad dan heb je te maken gehad met het Varicella zoster virus, dit virus is ook aanwezig bij gordelroos. Je raakt dat virus nooit helemaal kwijt. Dit virus blijft in de zenuwcellen aanwezig en wanneer je weerstand wat lager is dan kunnen de blaasjes tevoorschijn komen en zich met vocht vullen. Deze blaasjes zijn besmettelijk, omdat het vocht er uit kan lopen en anderen kan besmetten. Via de lucht is de besmettingskans klein, anderen worden juist besmet wanneer zij in aanraking komen met je huid waar de blaasjes zitten. Wist je dat gordelroos op je hele lichaam voor kan komen? Meestal komt het echter op een bepaalde plaats voor, je ziet het vaak bij de buik, de taille en het is als het ware een soort gordel. Dat is dan ook meteen de verklaring waarom deze aandoening gordelroos genoemd wordt. Als de gordelroos in je gezicht voorkomt, dan is het belangrijk meteen een arts te raadplegen, ook als je niet zeker weet of het gordelroos is. Een arts kan de diagnose vaststellen en behandelen. In je gezicht zijn de blaasjes namelijk gevaarlijk, zij kunnen het gezichtsvermogen aantasten en dat moet voorkomen worden. Twijfel daarom niet om bij blaasjes in je gezicht naar een dokter te gaan, je kunt beter een keer te vaak advies vragen dan een keer te weinig want de gordelroos moet in je gezicht meteen behandeld worden!

Pak de gordelroos aan
Voor pasgeboren baby’s en voor kleine kinderen is de gordelroos gevaarlijk. Mensen met gordelroos moeten contact met deze kinderen vermijden. Als je een verminderde weerstand hebt dien je ook weg te blijven bij mensen met gordelroos en ook kinderen met waterpokken zijn dan een bron van infectie voor je, daar moet je dus niet bij in de buurt komen. Hierdoor wordt namelijk de gordelroos infectie uitgelokt. Als je denkt dat je symptomen hebt van gordelroos dan is het van belang dat je gaat kijken wat je hier aan kunt doen. Je kunt er zelf veel over lezen maar het is beter om een arts te raadplegen zodat hij of zij je voor kan lichten. De diagnose kan worden gesteld, je krijgt informatie over het verloop van de ziekte en daarnaast krijg je ook te horen hoe het behandeld kan worden. Daarom is het goed hier zo snel mogelijk mee naar de arts te gaan zodat je weet wat je moet doen als je te maken krijgt met gordelroos. Vermijd lichamelijk contact met mensen die gordelroos hebben, als de blaasjes open zijn is de kans op besmetting groot. Je wilt natuurlijk liever niet met gordelroos in contact komen dus onthoud het goed, hebben mensen in de omgeving gordelroos, houd lichamelijk afstand en voorkom op deze eenvoudige manier dat je geen gordelroos krijgt.

Feiten over gordelroos
Er is veel informatie bekend over gordelroos, maar wat zijn nu echt de feiten? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Lees ze even rustig door en je weet wat er echt waar is over gordelroos.
  1. Gordelroos komt vaker voor in de zomer dan in de wintermaanden.
  2. Gordelroos komt veelal voor bij mensen vanaf zestig jaar.
  3. Deze huidinfectie kan besmettelijk zijn, het virus kan namelijk worden overgedragen via verspreiding van het vocht dat uit de blaasjes komt.
  4. Ongeveer 20% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met gordelroos.
  5. Normaal gesproken krijg je maar eens in je leven te maken met een gordelroosinfectie.
Zoals je leest kun je zomaar bij de 20% horen, dan is het belangrijk dat je op tijd naar de huisarts gaat. Er kan dan de juiste diagnose worden vastgesteld en ook kan er worden gekeken hoe de aandoening behandeld kan worden. Hygiƫne is van groot belang, maar ook het aangeven aan anderen dat je gordelroos hebt. Anderen kunnen hier dan rekening mee houden. Zij kunnen dan ook in de gaten houden of dat zij zelf de symptomen krijgen en dan adequaat handelen en dus ook de huisarts raadplegen.

Heb je gordelroos, let er dan op dat je uit de buurt blijft bij:
  • Baby’s;
  • Vrouwen die net zwanger zijn (tot drie maanden);
  • Mensen met een lage weerstand.
Deze doelgroepen kunnen namelijk complicaties krijgen als zij ook met gordelroos besmet worden. Dit moet voorkomen worden en daar kan samen aan gewerkt worden. Ben daarom eerlijk tegen anderen als je last hebt van gordelroos en vermijdt vooral de genoemde risicogroepen. De blaasjes zijn gevuld met vocht en kunnen op ieder moment van de dag open gaan. Deze kun je bedekken met een wondgaasje. Maar wanneer je dit gaat verschonen kun je toch in aanraking komen met het vocht dus let hier goed op. Zorg dat je de handen weer goed wast met water en zeep en vermijd de risicogroepen een tijdje totdat alle vochtblaasjes zijn ingedroogd, omdat op dat moment de besmettingskans voorbij is. Gordelroos is niet iets om je voor te schamen, kom er gerust mee naar buiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten