zaterdag 4 mei 2013

Oorzaken van gordelroos


De oorzaken van gordelroos zijn bekend. Het wordt veroorzaakt door een virus. De oorzaak kan dan ook besmetting zijn. Als je blaasjes hebt welke gevuld zijn met vocht dat vrij komt uit de blaasjes dan is dat een besmettingskans maar ook kan het via de lucht verspreid worden.
De veroorzaker van de gordelroos is het Varicella zoster virus, dat virus is ook de veroorzaker van de waterpokken. Als je vroeger in de kinderjaren waterpokken hebt gehad dan houd je dit virus bij je en je komt er nooit helemaal vanaf. Gedurende je hele leven blijft het in bepaalde zenuwcellen aanwezig in je ruggenmerg. Wanneer je weerstand een keer wat minder is, dan kan alleen al het in contact komen met kinderen met de waterpokken er al voor zorgen dat het virus weer actief wordt. Dan zorgt dat voor een gordelroos infectie.
Meestal komt gordelroos pas na het zestigste levensjaar voor. Normaal gesproken kan iemand maar één keer gordelroos krijgen, het is daarom goed wanneer je vermoedt dat je gordelroos hebt dat je even naar de huisarts gaat. Deze kan vaststellen of dat het inderdaad om gordelroos gaat en zo ja de informatie aan je doorgeven over behandelmethoden en het verloop van de gordelroos.

De gordelroos aanpakken
Gelukkig kun je wanneer je naar de huisarts bent geweest ook wat doen aan de gordelroos. Je kunt er namelijk iets voor pakken zoals een middeltje tegen de jeuk of tegen de pijn. Dit zorgt er voor dat het wat meer draaglijk wordt. De gordelroos kan erg vervelend zijn, veel mensen hebben veel jeuk en pijn, daarom dien je dit ook bij de huisarts te melden. De arts kan dan aangeven wat er tegen gedaan kan worden, het is wel verstandig dan ook iets in te nemen zodat je in ieder geval andere dingen kunt blijven doen. Afleiding is belangrijk omdat je anders volop gaat krabben en dat moet juist voorkomen worden. Zorg er daarom voor dat je van de gordelroos af komt, zo snel mogelijk, het proces duurt een paar weken en bereid je er op voor dat dit een lange tijd is wanneer je veel jeuk en pijn hebt maar weet dat het voorbij gaat. Je moet er even doorheen en voorkomen is natuurlijk beter, maar je kunt er niet altijd wat aan doen als je deze aandoening krijgt. Maar heb je mensen in de buurt met gordelroos zorg dan dat je even niet in contact komt met elkaar, sowieso niet lichamelijk omdat wanneer de blaasjes open zijn de gordelroos ook jou kan besmetten. Als je zelf gordelroos hebt is het goed om dat door te geven aan anderen, als zij namelijk klachten hebben kunnen ze er ook meteen wat aan doen! Zorg dat je er op tijd bij bent en de symptomen aan kunt pakken en er voor kunt zorgen dat de meeste mensen in je omgeving het niet krijgen. Voorkomen is beter dan genezen, maar dat lukt niet altijd bij gordelroos, neem daarom de tijd om het “uit te zieken” wanneer je er last van hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten